tisdag 19 februari 2008

Sushi lockade 180 personer!

Japanskt var temat för dagen 17/2. Det lockade 180 besökare! Det är all time high eller nära inpå (statistik saknas så det är osäkert). Totalt gjorde vi 1 980 sushibitar!



Det serverades:
  • Makirullar (sushi) med inlagd gurka och mungbönsgroddar
  • Ramen (nudelsoppa)
  • Fruktsallad med sorbetglass



Här är recepten:

Makirullar
4 pers

8 Noriark
300g sushiris. (alt. grötris som är billigare)
risvinäger. (fungerar även med äppelcidervinäger som dock har kraftigare smak)
socker

Fyllning:
2-3 morötter
2 avokado
1 gurka
1pkt (300g) marinerad tofu

Tillagning:
Koka riset enligt föreskriften på paketet (ska bli klibbigt). Blanda under
tiden ihop ett par matskedar risvinäger med hälften så mycket socker. Slå vinägerblandningen över det färdigkokta riset när det svalnat till
fingertemperatur. Skiva fyllningsingredienserna i långa stänger (ca 0,5cm i tjocklek). Morotsstängerna kan ev. kokas ett par minuter.

Lägg noriarken med den blanka sidan nedåt o klicka på ett par matskedar ris i mitten på arket och pressa ut det så det täcker nästan hela arket i ett ca 0,5 cm tjockt lager(ända ut i kanterna på sidorna). Spara ett par cm längst upp och ner på arket fritt från ris. Lägg längst ner på arket (precis innan riset) en rad, från sida till sida med gurka, avokado, tofu och morötter och rulla sedan ihop. Fyllningen hamnar nu förhoppningsvis i mitten med ris runt om sig på alla sidor. Försök att få rullen så hårt packad som möjligt utan någon luft i sig då detta underlätta delningen av rullen betydligt. Skiva upp rullen i ca 1cm breda skivor.

Det är också snyggt att servera äggformade bollar av riset med en stång av valfri fyllning på. För att hålla ihop de två delarna virar men en smal remsa av noriarket runt hela paketet. Servera med inlagd ingefära, mungbönsgroddar, inlagd gurka, en klick wasabi och en liten skål med soja att doppa bitarna i. Blanda gärna ner wasabin i sojan men se upp då wasabin är väldigt stark.


Inlagd gurka

Blanda ihop vitvinsvinäger socker och citronsaft efter smak. Hyvla en
gurka i små runda skivor och häll i vinägern. Ju längre tid gurkan få stå
desto mer kommer den att smaka.


Ramen (nudelsoppa)
6 pers:

200 g risnudlar, japanska
3 msk färsk mynta
3 msk färsk basilika
2 1/2 dl böngroddar
1 1/2 liter grönsaksbuljong
6 st kaffir limeblad
4 skivor ingefära
2 st röda chilifrukter

Koka nudlarna tills de är mjuka och låt rinna av. Fördela nudlarna i 6
portionsskålar och strö över mynta, basilika och böngroddar. Lägg
buljong, limeblad, chilifrukter och ingefära i en kastrull och koka upp.
Låt buljongen sjuda i ytterligare 5-10 minuter. Salta efter smak. Häll
sedan den heta buljongen över nudlarna i skålarna. Servera genast.


Fruktsallad med sorbet

päron
honungsmelon
äpple
(använd de frukter du tycker bäst om)
citronsaft
Mango sorbetglass

Finhacka och blanda ihop frukten. Häll över lite citronsaft (gör att
frukten håller sig fräsch om den måste stå ett tag. Lägg en boll sorbet i
botten på en skål och fyll på med fruktsallad upp till kanten. Servera.

2 kommentarer:

Frauke sa...

så jävelst gott det var! =)

Anonym sa...

haha men kunde du inte valt en annan bild!? Hittade just sidan, bra sida (förutom bilden där ;))
/Lilian