måndag 4 februari 2008

Tema Marocko



Den 4 februari serverade Folkkök en av de mest ambitiösa och nyskapande måltiderna på flera år. Temat var Marocko och vi serverade:
  • Grillade auberginer & paprikor med couscous, mandelcharmoula och apelsinsallad
  • Chilistark tomatsoppa med aprikoser
  • Fyllda dadlar


Recepten kommer från boken ”Vegetariskt från Marocko” av Kirsten Skaarup, men är något ändrade. Jag tror att de är för fyra personer.


Mandelcharmoula

50 g mandel
2 vitlöksklyftor
1 näve hackad färsk koriander
2 tsk paprikapulver
2-3 tsk krossad spiskummin
ca _ tsk chiliflingor
1-1,5 dl vatten
2-4 msk olja
Salt
Citronsaft

Finfördela mandlarna i en matberedare. Eventuellt kan de skalas först, men det är inte nödvändigt. Tillsätt pressad vitlök och kryddor. Häll i vattnet lite i taget tills konsistensen är lagom. Rör i olja efter smak. Smaka av med sal och citronsaft.


Grillade auberginer & paprikor

400 g auberginer
Mynta
1 röd, 1 gul, 1 grön paprika
Olivolja
Slätbladig persilja

Skär auberginerna på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Skär paprikorna i 2-3 cm breda skivor. Lägg paprikorna på en smord plåt och auberginerna på en annan smord plåt och pensla med olivolja. Grilla i ugnen på 250 C i 10 min (på Folkkök har vi varmluftsugn, kanske tar det längre tid i vanlig). Vänd auberginerna och paprikorna efter 5 min. Strö över persilja och myntablad före serveringen.


Nadjas couscous med lök

400 g couscous
600 g gul lök
Olja
1 knivsudd saffran
2 tsk kanel
Slätbladig persilja

Koka couscousen. Fräs löken i olja tillsammans med saffran och kanel. Blanda fräset med couscousen och. Smaka ev av med salt och garnera med persilja.


Harissasås

1 msk cayennepeppar
1 msk spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
Olivolja

Blanda allt i en matberedare tillsammans med så mycket olivolja att massan blir som en tjock pure. Tillsätt 1-2 msk vatten om du vill ha den lösare eller mindre stark.


Apelsinsallad

2-3 apelsiner
4 msk olivolja
1/2 tsk harissasås, se ovan
2 tsk spiskummin
Salt
100 g svarta oliver
Myntablad
Romansallad

Skala apelsinerna och ta bort de vita hinnorna. Ta reda på apelsinsaften i en skål om det blir någon när du skär apelsinerna. Skär dem i några cm stora bitar. Skär oliverna i två delar. Blanda apelsin, oliver, strimlad romansallad och mynta.
Gör en dressing av olivolja och utpressad apelsinsaft, harissasås och spiskummin. Smaka av med salt.


Chilistark tomatsoppa med aprikoser

100 g gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
3 bladselleristjälkar
250 g tomater
100 g aprikoser
Ca 1/2 tsk torkad, krossad chili
2 msk hackade myntablad
Ca 1 liter grönsaksbuljong
50 g trådnudlar

Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. Skär bladsellerin i tunna skivor, hacka tomater (eller ta tomatkross) och aprikoser och tillsätt dessa ingredienser tillsammans med chili och mynta. Fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i buljongen, tillsätt en nypa salt och låt soppan sjuda under lock 20-30 min. Låt nudlarna koka med de sista 5-6 minuterna. Smaka av och servera soppan med färsk mynta.


Fyllda dadlar

12-16 dadlar, gärna färska
2-3 msk mandelmassa
12-16 valnötter
Florsocker
Ev myntablad

Skär upp dadlarna och ta bort kärnorna. Rulla mandelmassan till små avlånga korvar och lägg dem i dadlarna. Placera en halv valnöt i varje dadel och sikta över florsocker. Lägg upp fint och garnera eventuellt med ett myntablad.

1 kommentar:

Pieter sa...

Kanske den bästa couscous jag någonsin ätit!