torsdag 27 mars 2008

Falafel i mängder

På påskdagen 23 mars hade Folkkök öppet som vanligt. Antalet besökare var dock betydligt mindre än vanligt. 

Temat var Gatukök och vi serverade:

  • Falafel med ris, Libabröd, grönsaker och såser
  • Munkar 
Falafel

2 msk färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1 lök
7 dl vatten
400g kikärtor
2 msk färsk koriander
3 tsk spiskummin
Ytterligare 2 msk vatten
1 tsk bakpulver
Olivolja

Blötlägg kikärtorna i minst fyra timmar, men koka dem inte. Kör dom sedan i mixer, noggrant. Mixa även löken. Pressa vitlöksklyftorna. Hacka persiljan och koriander, även detta mycket noggrant. Häll allt i en skål tillsammans med kummin, 2 msk vatten och bakpulver. Knåda till en deg, låt sedan jäsa i en halvtimme. Fritera till sist i en djup stekpanna med MYCKET olja på medelstark värme.
 
Liba-bröd är pitabröd som kan inköpas på orientaffärer.
 
Såser:
Sesamsås
Det bästa är att köpa Tahini och blanda ut med vatten men annars så går det att mixa sesamförn länge och blanda med lite vatten tills ni har en konsistens som ni är nöjd med.
 
Starksås: 
Blanda tomatkross med tomatpure med Sambal Oelek. Smaka av med alternativt andra kryddor.   
 
Efterrätt: Munkar
50 g jäst 
100-150 g mjölkfritt margarin eller 10 msk olja 
5 dl vatten
½ tsk salt 
1 dl socker 
1,4 - 1,5 liter vetemjöl 
 

Dela sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken 30 - 40 minuter.
Kavla ut degen till ett tunt lager och ta ett cirkel format föremål ex. en skål och ett mindre kanske ex. en skrukork eller locket till ett saltkar för att skära ut formen på munken. Koka upp sedan en massa olja i en kastrull. Ta nu de platta munkarna och lägg de i olja så kommer de att växa och bli en munk. 

Doppa munkarna i smält choklad, socker eller en glasyr med florsocker och t ex jordgubbssylt.

Inga kommentarer: