måndag 3 mars 2008

Mycket bananer på frukttemat

På frukttemat 2 mars serverades:

  • Orientgryta med bananer och ananas
  • Ris
  • Sallad med morot, äpple och russin
  • Bananer i sötsyrlig ingefärasås

Orientgryta med bananer och ananas

4 port

1 stor gul lök
1 medelstor morot
1 medelstor palsternacka
1 squash
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk curry
1 dl russin
2 dl buljong
1 dl apelsinjuice
1 msk maizena/vetemjöl
3 bananer
1 dl cashewkärnor
Rapsolja
Kokosflingor

Skala och hacka löken. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Skär squashen i bitar. Häll olja i en gryta. Tillsätt lök, morot och palsternacka. Rör om och låt puttra någon minut. Tillsätt curry och paprikapulver, rör om så att kryddorna fördelas. Tillsätt kikärter, russin, squash, buljong och juice. Pudra över maizena och rör om. Låt allt puttra på svag värme cirka 10 minuter. Skär bananerna i bitar och värm dem lite i olja. Blanda försiktigt ner cashewnötter och bananer men strö först över kokosflingor.

Servera med t ex ris.

Sallad med morot, äpple och russin

2 morötter
2 äpplen
75 g russin
Äppelcidervinäger
Rapsolja

Mängderna är uppskattade, men vi hade ungefär lika mycket morot som äpple och drygt hälften så mycket russin som morot/äpple.
Riv morot och äpple grovt. Blanda med russin, äppelcidervinäger och raposolja.


Bananer i sötsyrlig ingefärasås
4 Portioner

4 bananer, helst lite omogna
1 1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
50 g valnötter
1 msk pressad citron/citronjuice
2 tsk ingefära; finriven, ev något mer
Sojaglass eller havreglass

Börja med såsen. Häll sirap och vatten i en stor stekpanna. Koka tills det är ljusbrunt, ca 5-10 minuter. Rör någon gång under tiden. Skala och halvera bananerna. Lägg i nötterna, citronsaft och ingefära i den bruna sirapssåsen. Lägg ner bananerna och vänd dem efter en liten stund så att de blir varma och glaserade på båda sidor. Lägg upp bananerna på ett fat och häll såsen över. Servera med sojaglass eller havreglass.

Inga kommentarer: