måndag 10 mars 2008

Sojaviltgryta och lingon i massor


På det norrländska temat 9/3 serverade vi:
  • Viltgryta med sojakött
  • Kokt potatis
  • Lingonsylt
  • Tvåveckors-sallad
  • Muffins med citronglasyr
  • Choklad- och lingontryffel

Viltgryta med sojakött

Receptet på viltgrytan är taget från ett recept med djurkött, det var kryddningen med lagerblad och enbär vi ville försöka efterlikna.

500 g sojagrytbitar
Olja
Salt
Svartpeppar
1 lagerblad
15 krossade enbär
2 msk hackad, färsk timjan eller 2 tsk torkad
1-2 dl grönsaksbuljong
16 smålökar
2 morötter
2 palsternackor
5 champinjoner
2 dl havregrädde
1-2 msk soja
Färsk timjan till garnering

Fräs hackad lök och grönsaker i olja. Tillsätt sojagrytbitar, kryddor och vätskan och låt sjuda tills grytbitarna är mjuka och kryddningen har kokat in ordentligt, ca 20-30 min. Red gärna av med mjöl eller maizena. Garnera med färsk timjan.


2-veckors-sallad

1 kg strimlad vitkål
3-4 grovt rivna morötter
1 fint hackad purjolök
2 röda paprikor i bitar

Blanda i en kastrull och ge ett snabbt uppkok:
1 ½ dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
4 tsk salladskrydda (eller örtkryddor plus salt)

Häll dressingen het över grönsakerna och blanda. Denna sallad ska hålla i två veckor i kylen, därav namnet.


Choklad- och lingontryffel

250 g mörk choklad
Ca 2-3 msk lingonsylt, och ev lite vaniljsocker
Ca 0,75-1 dl havre/soja grädde (beroende på hur mkt sylt man har i och hur fast den är)
(ju mer sylt destå mindre grädde.)
Kakao att rulla bollarna i

Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg i. Ta kastrullen från värmen. Häll i vaniljsocker (om man vill), rör smeten slät och rör sist i lingonsylten. Ställ i kylen tills smeten hårdnat, ca 1 timme. Rulla sedan till bollar med hjälp av en tesked eller dyl. i kakao. Man kan hälla kakao i en djupare tallrik och rulla där i. I början kan smeten vara lite hård, då kan man spola teskeden i varmt vatten och torka av innan man börjar rulla. Ställ tryffelbollarna i kylen ett tag innan servering.

1 kommentar:

UndergroundCooking sa...

Jävlar i mej vilka lyxlirare ni är på folkkök i ume! imponerande. vi kommer upp på besök nångång och äter er ur huset!