tisdag 22 april 2008

Grissini, panna-cotta och bolognasås


På det italienska temat 13/4 serverade vi:
  • Bolognasås
  • Spagetti
  • Grissini
  • Italiensk citronsallad
Till efterrrätt serverades panna-cotta med hallon respektive choklad.


Grissini


Pennformade bröd att använda som tilltugg.

50g jäst
50g smör
3dl vatten
1/2msk salt
1msk socker
något som motsvarar 1 ägg (Vi använde potatismjöl)
10dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i vatten max 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftig. Tillsätt eventuellt lite mera vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa under en duk i 40 min.

Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta degen smidigt och dela den sedan i 4 delar. Forma varje del till en längd. Skär 16-18 jämnstora bitar. Rulla bitarna till penntjocka stänger och lägg dem på bakplåtspapper eller en inoljad plåt. Grädda de i 25 min tills de är gyllenbruna. Förvara dem i en plåtburk utan lock så de inte mjuknar.


Italiensk citronsallad
4port

1 salladhuvud
1 knippa persilja
3-4 msk valnötter
1/2-1 Citron
1-2dl Alfalfagroddar

Strimla salladen och hacka persilja och valnötter. Tvätta citronen väl och riv citronskalet grovt. Ta bort det vita på frukten och skär citronen i tunna skivor. Blanda alla ingredienser väl.


Bolognasås
3-4pers

1 gul lök
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 liten morot
1 dl linser
1-2 blekselleristjälkar
1 burk krossade tomater
1-2 tsk buljongkonc
2 lagerblad
1/2-1 krm muskotnöt
3msk hackad persilja
örtsalt
olja

Skala lök och morot. Hacka löken och riv moroten grovt. Ansa, skölj och skiva bleksellerin. Fräs lök och ev. vitlök mjuk i olja. Tillsätt tomater, buljong, lagerblad, muskot, morot, blekselleristjälkar och linser.


Panna-cotta

Vit krämig gelegegga med hallonmix på!

Geleringssocker
Hallon
Florsocker
Sojagrädde

Köp geleringssocker, på baksidan finns ett recept på panna cotta, byt ut grädde mot sojagrädde och följd receptet. Tina hallon och mixa med nån tesked florsocker häll över den färdiga panna-cottan och käka!

Inga kommentarer: