tisdag 9 september 2008

Löksoppa och oväntat många besökare

Terminens första Folkkök brukar ibland ha lite glest med besökare, men så icke denna gång. Kanske lockade det fina vädret, många satt i alla fall ute och åt och njöt i solen.

Vi serverade:
  • Fransk löksoppa m brödkrutonger
  • Bröd m hommous av vita bönor
  • Muffins

Fransk löksoppa
4 portioner

5 medelstora gula lökar
3 msk olja
1 ½ l vatten
1 ½ tsk salt
1 grönsaksbuljong
1 krm peppar
3 krm timjan

200 portioner
25 kg Gul lök
22 dl olja
62,5 l vatten
4 dl salt
50st grönsaksbuljonger
3,5 msk peppar
10 msk timjan

Gör så här:
➢ Skala och skiva löken i ringar och dela dem på mitten.
➢ Fräs löken i olja på svag värme i en kastrull tills de blir glansiga och genomskinliga. Det tar tid, ca 15 min. Rör om då och då! Tänk på att löken inte ska få färg.
➢ Slå på vatten (gärna uppkokat), salta, lägg i buljong och peppar samt timjan.
➢ Koka soppan under lock i ca 25 min. Smaka av och servera.

Till soppan kan du ha brödkrutonger. Dessa gör du på vanligt ljust (eller mörkt) formbröd som du skär i tärningar och penslar/rör om med lite olivolja och kryddor. Grädda i ugnen tills det får färg och blivit frasigt. Klart att servera i soppan!

Baka gärna något gott bröd till maten och till detta kan du ha folkköks fräscha hommous på vita bönor och persilja.

Brödlimpor eller brödbullar
2st limpor

1 pkt jäst
1 l vetemjöl
½ l grahamsmjöl
6 dl vatten
1 tsk salt
1/2dl olja

Gör så här: Rör ner jästen i fingervarmt vatten, rör tills den är upplöst, häll i salt och olja och sedan mjöl. Arbeta med degen tills den är smidig. Låt jäsa i 45 min. Kavla ut på en plåt med bakplåtspapper under. Skär den i rutor så att du kan bryta bitar av det sen. Låt jäsa i 20 min. Grädda tills det verkar klart!

Hommous av vita bönor:
Lägg vita bönor i blöt (ca ett dygn) koka en timme (tills de är mjuka). Mixa med lite olivolja, vatten, salt, färsk persilja och vitlök. Klart att servera!

Till efterrätt folkköks supergoda höst muffins!!!

Hasselnöt- och kokosmuffins med valnötstopping (eller utan) ca 20st eller Äpple- och kanelmuffins ca 20 st. Använd grundreceptet och tillsätt den smak du vill ha.

Grundrecept muffins
ca 20 st

200gr mjölkfritt margarin
6dl vetemjöl
4 dl socker
2dl vatten
1dl soja grädde
5-6 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Smaksättning:
➢ Ca 4 stora äpplen som hackas och rörs ner i smeten med malen kanel.
➢ 1pkt hasselnötscreme och ett halvt paket kokos som rörs ner i smeten, valnötter som topping.

Gör så här:
➢ Vispa socker, grädde och vatten.
➢ Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
➢ Rör ner mjölblandningen i socker röran.
➢ Smält margarin och rör ner i smeten.
➢ Häll upp i formar och garnera.
➢ Grädda 200 grader ca 20 min…kolla när de fått fin färg och verkar klara!!

Inga kommentarer: