tisdag 14 oktober 2008

Nötfärslimpa med rödbetssås och grönsakspytt

På dagen en månad sedan detta publiceras, den 14 september, hade Folkkök tema Skördefest. Tanken var att anpassa maten efter årstiden och köpa lokalproducerade råvaror från Bondens egen marknad.

Det serverades nötfärslimpa med grönsakspytt och rödbetssås. Till efterrätt fanns det äppelpaj. Prova gärna recepten!

Nötfärslimpa
4-5 pers

3 dl kikärtor kokta = 1 dl okokta
2 dl russin
2 dl hasselnötter
3 st råa potatisar
1 st gul lök
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt

Blötlägg kikärtorna ca 12 timmar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 1 timme eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt dem kallna. Blötlägg russinen i kallt vatten ca 2-3 timmar, häll av vattnet. Skala potatis och lök. Mixa kikärtor, russin, nötter, potatis och lök. Tillsätt oljan och örtsalt. Smörj och bröa en avlång form. Lägg i färsen och slå hårt mot arbetsbänken, så att färsen jämnar till sig (förbered gärna hit!). Grädda i 150 grader i 20 minuter. Garnera med persilja. Servera färsen varm med den heta rödbetssåsen till.

Rödbetsås
4-5 port

3 st rödbetor, ca 200 g
1 dl vatten + veg. buljongextrakt
2 krm örtsalt
1½ dl sojagrädde eller silkentofu

Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Kör dem i mixer eller skär dem i skivor eller små tärningar. Koka rödbetshacket i vatten och buljongextrakt i 4-5 min (Förbered gärna hit!). Salta och värm rödbetorna, rör ner grädde/tofu precis innan servering. Servera såsen medan den fortfarande är "skummig".

Grönsakspytt

3 morötter (ca 300 g)
1 palsternacka (ca 100 g)
3 potatisar, råa (ca 270 g)
1 liten purjolök (ca 125 g)
ca 150 g broccoli
ca 2 msk flytande margarin
1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 burk kidneybönor (ca 400 g) eller groddade mungbönor, alternativt färska
peppar
persilja, gärna fryst, kan uteslutas

Skala rotsaker och potatis och skär i små tärningar. Ansa, skölj och skär purjolök i centimetertjocka skivor. Skölj och dela broccolin i mindre bitar. Fräs morötter, palsternacka och potatis i margarinet i en stekpanna 5-10 minuter. Lägg i purjolök och broccoli och fräs ytterligare några minuter.
Häll på vatten och smula ner buljongtärning eller tillsätt fond. Koka under lock på svag värme tills rotsakerna är mjuka, 5-10 minuter. Skölj av bönorna och rör ner dem. Smaka av med lite peppar. Blanda ner rikligt med persilja.

Äpplepaj

• 150 gram smör (eller margarin)
• 2 dl vetemjöl
• 1,5 dl havregryn
• 1 dl socker
• 2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
Smöra en ugnssäker form. Lägg i äppeltärningarna och häll i sirapen. Strö över kanel och vänd tills äpplena är täckta runt om.
Smula sedan mjölblandningen över äppelbitarna och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter

Inga kommentarer: