torsdag 18 december 2008

Auberginesås och saffransris

Terminen avslutades med jultema då det serverades falafel med saffransris, auberginesås, hommous och diverse andra tillbehör. Till efterrätt fanns det lite chokladkrisp.

Falafel

2-4 port.

5 dl kikärtor (blötlagda men ej kokta)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
1 msk koriander
2 tsk mald spiskummin
1 msk vatten
1/2 tsk bakpulver

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Rulla till bollar och fritera tills dom blir lite bruna.


Auberginesås


En gul lök, medelstor
En aubergine, medelstor
1 - 4 vitlöksklyftor
En burk krossade tomater, eko.
En knapp matsked tomatpurée
Salt, svartpeppar, curry, Sambal oelek efter smak och tycke.

Skiva en gul lök fint på längden och fräs i olja eller kokosfett till den är nästan genomskinlig, tillsätt hackad vitlök.
Skölj en auberginen och dela den på länden, skär sedan skivor tvärs över den så att det blir 1 cm tjocka "halvmånar", inte mycket tjockare.
Fräs auberginen med löken tills den absorberat fukt och blivit mörkare och mjukare. Tillsätt salt, peppar, curry.
Tillsätt tomatpurée och en burk krossade tomater. När såsen kokat upp sänk värmen och låt sjuda till önskad konsistens. Ju längre den kokar desto mer blir tomaterna och auberginen en gemensam existens. med fördel 20-40 minuter. Avsluta med 1/3 tesked Sambal Oelek eller färsk/torkad chili.

Saffransris

0,5 gram saffran
5 dl Basmatiris + dubbelt vatten
salt, olja
1/2 granatäpple

Mortla 0,5 gram saffran med en nypa salt, tillsätt detta till riset och koka som vanligt. När riset är klart, lufta det och dela ett granatäpple på tvären, lägg halvan i handen och slå på halvan med en träslev så att alla kärnor trillar ut, blanda med riset och servera.

Inga kommentarer: