måndag 18 maj 2009

Seitanrecept

Som Lars har kommenterat till senaste inlägget finns glutenmjöl att köpa på Ica Mariehem. Kul om ni vill testa att göra själva och dela med er av erfarenheter och tips här på hemsidan!

Seitan

Torra ingredienser:
7,5 dl rent glutenmjöl (vetegluten)
1 dl vetemjöl
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk salt

Blöta ingredienser:
2 msk olja
2 msk sojasås
2 msk chilisås

1 msk riven färsk ingefära
5 dl varmt vatten

Buljong:
1 msk sojasås
5 dl grönsaksbuljong
svartpeppar
papikapulver

Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ihop de blöta ingredienserna för sig och blanda sedan med de torra till en deg. Knåda ordentligt, gärna uppemot 30 min (men vi gjorde betydligt kortare ibland).

Låt degen vila i en skål 15-30 min. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg försiktigt i seitanklumpen. Låt sjuda i ca 60 min. Ta upp och låt svalna en liten stund på en tallrik. Testa att skära i den på mitten för att se om den blivit tillräckligt fast. Om inte går det att lägga tillbaka i kastrullen.

Skär i bitar, t ex strimlor, och stek på ganska hög värme så att det blir en ordentlig stekyta.

Receptet är influerat från receptet nedan.

http://www.oxon.se/seitan/bake_2.html

För att baka seitan på traditionellt vis, med vanligt vetemjöl, se detta recept:

Inga kommentarer: