torsdag 7 maj 2009

Fransk potatissallad, linsbiffar och knäckflarn

Söndagens Folkkök bjöd på fransk potatissallad med linsbiffar och coleslaw (kålsallad). Många satt ute i det fina vårvädret. Till efterrätt serverades knäckflarn med smörkräm. Hör gärna av er om ni provar recepten och har kommentarer eller synpunkter!

Fransk Potatissallad
6 port

1 kg kokt potatis
1 st rödlök
2 msk kapris
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gröna färska oliver
Basilika

Till dressing:
2 msk dijonsenap
1,5 msk vinäger(äppel,vit el balsam
1 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Gör så här
1. Skär den kokta potatisen i önskad storlek. Skala och skiva löken tunt. Varva potatis, lök, oliver, basilika, kapris i en skål.2. Blanda senap och vinäger i en skål. Vispa ner oljan droppvis och smaka av med salt och peppar.Häll dressingen över salladen vänd runt försiktigt.3. Täck med plastfolie och låt stå i kylen till nästa dag om du har lust annars ät direkt.


Linsbiffar

2 dl gröna linser
2 morötter
1 gul lök
1 dl solrosförn
1-2 dl ströbröd/ sojamjöl
Timjan
vitlök

Koka linserna tills de är mjuka, det gör inget om de blir lite överkokta. Riv morötterna och hacka löken, och fräs tillsammans med kryddorna. Rör ihop med linserna, mixade solrosfrön och ströbröd tills det får en bra konsistens. Forma till biffar och stek i olja.


Knäckflarn

Ugnen skall stå på 175° och det blir cirka 50 st av receptet.

150 gr mjölkfritt margarin
1 ½ dl socker
1 tsk vanillinsocker
2 dl havregrynl
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl soja/ el. havremjölk
½ dl sirap

Sätt på ugnen på 175°. Smält fettet. Mät upp och blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll i mjölk, sirap, det smälta fettet och rör ihop allting till en smet. Klicka ut smeten glest på plåtar, en tesked för varje kaka.


Smörkräm

100 gram mjölkfritt smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker

Ev. smaksättning av smörkräm:
3 msk snabbkaffe eller espresso, (mockasmörkräm), 2 dl florsocker, Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm) , eller citronsaft.

Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron.
Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn smörkräm.
Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao till smörkrämen för mockasmörkräm eller chokladsmörkräm.

Servera tillsammans med knäckflarnen. Dekorera gärna med florsocker.

3 kommentarer:

Maria sa...

Fina recept! Uppfatta texten i högerspalten till att priset numera är 25 kr för en portion mat.

Malte Lindstam sa...

Tack för påpekandet om priset, nu är det uppdaterat.

daniel fritzon sa...

testade potatissalladen till midsommar, blev grymt bra! tack för att ni delade med er av receptet