söndag 4 oktober 2009

Baklavarecept

Trots skvalande regn var det en trogen skara som tog sig till Folkkök denna dag för att njuta av den varma stämningen och dagens rätt: rotsakswok och ris med jordnötssås. Till efterrätt kunde även den som ville ta för sig av Baklava, ett bakverk gjort på filodeg och nötter med härstamning från Turkiet. Många lät sig väl smaka!

Baklava, 40 - 50 små baklavas
140 grader, ca 40 min

500 g filoblad
3 dl smält matfett, t ex smör el margarin
500 g grovhackad valnöt
500 g grovhackad mandel
3 msk mald kanel
1 msk mald nejlika
½ dl socker
rivet skal från 1 citron

Sockerlag
½ liter vatten alt. rosenvatten
3,5 dl socker
saft av 1 citron

Mixa mandel, valnötter, kanel, nejlika, socker och citron i en bunke. Smöra en långpanna. Lägg filoblad i botten på pannan och pensla sedan över med smör. Fortsätt så med 1/3 av bladen. Bre nu ut hälften av nötblandningen. Fortsätt sen med en till tredjedel av filobladen varvat med smör. Lägg över ett nytt lager nötmassa och avsluta med resten av filobladen. Pensla ordentligt med smör på toppen; skär sen ut små portionsbitar.

Grädda i 175 grader ca 40 min tills alla baklavas är vackert gyllenbruna.

Under tiden kakorna gräddas kan du göra i ordning sockerlagen. Häll den över de nygräddade kakorna och låt dem sedan stå för att dra åt sig innan servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Receptet på den goda jordnötssåsen vore toppen!