söndag 11 oktober 2009

Recept: Höstgryta

Denna fina höstdag till ära serverades en säsongsinspirerad gryta av sojabitar och kantareller med bl a ris och vinbärsgele som tillbehör. Den blev väldigt omtyckt och det var flera som frågade efter receptet, som ni kan hitta nedan.

För den som var sugen på något sött bjöds det även på äppelpaj med vegansk vaniljglass till efterrätt.


Höstgryta, ca 5 port

Sojakött, som kokas i grönsaksbuljong

1-2 lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor
1,5 rivna morötter

1/4 koncentrat från svartvinbärssaft
1,5 msk kinesisk soja
ca ½ dl japansk soja (kikkoman)
1-2 msk grönpeppar (hel)
1 lagerblad
torkade trattkantareller
svartpeppar, ev salt
1 msk oregano
1,5 pkt sojagrädde alt havregrädde

ca ½ dl syltlök

Koka sojaköttet i grönsaksbuljongen. Fräs löken, vitlöken och morötterna. Blanda samman med resten av ingredienserna förutom syltlöken och låt puttra. Det kan vara bra att smaka av och anpassa ingredienserna efter eget tycke. Häll till sist i syltlöken. Färdig att servera!

1 kommentar:

Pieter sa...

Otroligt god gryta/sås igår! Var köptes sojaköttet? Det hade riktigt köttig konsistens, vore intressant att se om det gick att lura asätare med det...