söndag 22 november 2009

Recept rawfoodlasagne



Här kommer receptet på råkostlasagnen som serverades på Folkkök den 22 november och enligt flera besökare var en hit.


Tomatsås:
7 fina tomater
2 dl soltorkade tomater, blötlagda så dom blir mjuka
4 vitlöksklyftor
1 msk gul eller röd lök
3 mask kallpressad olivolja
2 msk citronjuice
En gnutta salt
En näve färsk basilika, eller 2 tsk torkad basilika
1-2 tsk oregano
1 tsk timjan
4-5 dadlar (ta ut kärnan)
Mixa allt i matberedare ordentligt

Ostsås:
1 dl cashewnötter
½ dl maccadamienötter
2 msk pinjenötter
En liten nypa salt
2 msk citronjuice
1 dl vatten
Lite basilika, dill, oregano, och persilja

Mixa allt och låt stå övernatten i kylen(fast det kan hoppas över och ätas direkt, men det blir godare om det får stå över natten)

Lasagnelager 1:
4 zucchini, skiva supertunt
½-1 råtunt skivad gul lök
1 supertunt skivad röd paprika
1 mycket finskivad gul paprika
2 msk kallpressad olivolja
2 msk citronjuice

Marinera över natten (går också att strunta i) i citronjuicen och olivoljan. Häll i extra citron och olja om det inte täcker allt

Lasagnelager 2:
En påse färska champinjoner, så det blir 3-4 dl tunt skivade champinjoner, skiva tunt
3 msk tamari eller sojasås
1 msk miso
2 msk kallpressad olivolja
2 msk vatten

Marinera över natten (ja, eller ät direkt)

Topping:
1-2 dl färsk spenat
1-1 ½ dl oliver
1-2 dl färsk basilika

Ok, låter som en lite omständig maträtt men det är ju kul att ibland göra lite annorlunda och trixig mat. Funkar bra att fixa ihop grejerna på kvällen och sen laga till lunch nästa dag om en har ledighetsdag. Men det går också bra att bara marinera en timme eller två, men då blir den inte lika ”lasagnig” du kan testa att ha i marinerad aubergine eller vilka andra färska grönsaker som helst. Det mesta går att marinera och mjuka upp.

Lägg den marinerade zucchinin som första lager i botten på en form, typ ungs/lasagne form, sen på med ett lager ost, sen ett svamplager, zucchini igen, tomatsås, paprikalager, lök, fortsätt varva tills allt är slut. Avsluta med tomatsås och garnera med färsk spenat och hackade oliver och kanske lite finhackade dadlar om du vill ha lite sötare. Ställ in i kylen så länge du kan hålla dig, ca 2-5 timmar, och sen ät!

Inga kommentarer: