måndag 16 november 2009

Recept: Indisk måltid (4-6 pers)

För den som inte kunde få nog av söndagens indiska rätter och vill testa på att göra dem själv lägger vi här ut receptet i sin helhet.


Rödlöksraita
1 burk naturell sojayoghurt ( ex. Alpro Soyas yofu)
1 rödlök
Lite färsk mynta/pepparmynta

Skär rödlöken i tunna ringar, hacka mynta och blanda samman allt i en skål.

Kokos-chutney
1 påse kokos (ca 200gram)
2 gröna chili
2 tsk svart senapsfrö
Ca 1 sked tamarind (finns på Kryddhyllan)
Ca 2-3 centimeter ingefära

Blötlägg kokosen i kallt vatten en stund. Under tiden hackar du chilin fint men tar bort en del av fröna om du inte vill ha jättestarkt. Akta dig för att klia i ögonen för då svider det. Skala ingefäran med en liten vass kniv och riv den fint. Dela tamarinden fint och ta bort kärnor. Sila av kokosen men låt den vara lite fuktig fortfarande. Blanda allt samman och smaka av med salt. Låt gärna stå en stund innan servering, så det får gotta till sig.

Chana Masala
2 gula lökar, grovhackat
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
½ tsk malen röd chili eller cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1 liter kokta kikärtor (blötlagda och kokta, eller från konserv)
2 tsk rostade spiskumminfrön (görs i en stekpanna på medelvärme)
2 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
2 skvättar citronjuice
1 grön chili, finhackad
½tsk salt, eller efter smak…
Olja för stekning

Stek lök och vitlök på medelvärme i oljan i några minuter men inte så länge så att de blir mjuka. Häll i koriander, spiskummin, röd chili/cayenne och gurkmeja och rör om. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra i ca 5 minuter. Tillsätt sedan kikärtorna och vattnet och rör om. Häll i de rostade spiskumminfröna, paprikapulver, garam masala, salt och citronjuice; rör om och lägg på ett lock. Låt koka i ca 10 minuter. Ta bort locket och sätt i den gröna chilin och ingefära. Rör om och servera när det passar sig!

Papadums
Hetta upp frityrolja/rapsolja i en kastrull, ca 1-2 cm djupt. Lägg sedan i en papadum, låt fritera i några sekunder tills den blir lite ljusbrun, plocka upp och låt rinna av på hushållspapper. Går också att göra i mikrovågsugn: testa dig fram med tiden och effekten.

Kålsallad
1/4 Rödkål
1/4 Vitkål
Olivolja
Vinäger
Örtsalt
Dragon

Strimla vitkålen och rödkålen i en stor skål. Blanda samman en vinägrette på oljan och vinägern, smaka av med kryddorna. Häll vinägretten på kålen och blanda ihop. Servera och njut!

Inga kommentarer: