söndag 7 februari 2010

Falafeltallrik, och såsrecept

Det vackra vintervädret lockade många besökare till folkkök och i den ringlande kön kunde man hitta både folkköksveteraner och oskulder som ville njuta av dagens rätt: falafeltallrik. Till falafeln serverades inte bara ris utan även bröd, sallad och två olika såser och de kreativa gjorde sig en falafelrulle av alltsammans. Maten både räckte och blev över. För den sötsugna fanns även saftiga baklavas att tillgå.

Vi publicerar nedan receptet på de olika såserna. För den som vill veta hur man gör baklava (inte balaklava!) går receptet att hitta här.


Salsasås

1 gul lök
1 pkt/burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
2 hackade vitlöksklyfter
2 tsk vinäger
1 krm cayennepeppar
Saften från ½ citron

Alternativ kryddning: chili, mald kummin och oregano.

Hacka lök och vitlök och fräs i oljad kastrull. Häll i tomatkrossen. Tillsätt sedan vinäger och socker, låt koka tills såsen fått en fast konsistens. Krydda. Låt gärna stå kallt innan servering.


Tahinisås
3 dl tahini (sesampasta)
½ dl vatten
3 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt

Vispa samman alla ingredienser tills såsen är slät.

1 kommentar:

fariahn sa...

gud så gott med falafel! måste ha!