måndag 22 mars 2010

På söndagens Folkkök var det en favorit i repris: Nötfärslimpa med rödbetssås, potatis och vitkålssallad. Till efterrätt kunde besökarna smaska på kladdkaka med vaniljsås. Receptet på nötfärslimpa har publicerats här innan men kommer nu igen i en något ändrad version (denna gång hade vi sojafärs i):

Nötfärslimpa
4-5 pers

3 dl kikärtor kokta = 1 dl okokta

3 dl sojafärs kokt i soja

2 dl russin
2 dl hasselnötter
3 st råa potatisar
1 st gul lök
2 msk olivolja
1 tsk salt

soja

peppar

örtkryddor (torra)

Blötlägg kikärtorna ca 12 timmar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 1 timme eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt dem kallna. Blötlägg russinen i kallt vatten 1-3 timmar, häll av vattnet. Koka sojafärsen. Skala potatis och lök. Mixa kikärtor, russin, nötter, potatis och lök. Tillsätt allt annat. Smeten ska bli ganska mörk så snåla inte på sojan. Smörj ett bläck. Lägg i färsen och forma till limpor på bläcket. Garnera med örtkryddor. Grädda i 150 grader i mins t 30 minuter.

Rödbetsås
4-5 port

3 st rödbetor, ca 200 g
1 dl vatten + veg. buljongextrakt
2 krm örtsalt
1½ dl sojagrädde eller silkentofu

Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Kör dem i mixer eller skär dem i skivor eller små tärningar. Koka rödbetshacket i vatten och buljongextrakt i 4-5 min (Förbered gärna hit!). Salta och värm rödbetorna, rör ner grädde precis innan servering. Servera såsen medan den fortfarande är "skummig".


Kladdkaka

1 1/4 dl sojagrädde

3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 nypa salt
1 1/2 dl mjöl
1 dl smält margarin eller olja


Mixa alla ingredienser för "hand", slev går bra. Smöra och bröa en form, gärna en med avtagbara kanter som inte är för stor i diameter, blir kakan för smal så blir resultatet kola istället för kaka. Gott men inte det du vill uppnå kanske. Kleta i din smet jämt i formen. In i ugnen, 200 grader i ungefär 30 minuter. Tänk på att den stelnar när den svalnar.

Inga kommentarer: