söndag 28 mars 2010

Recept: Vegburgare

För tre veckor sedan (den 7/3) serverades det vegburgare på folkkök i bästa gatuköksanda, där till och med ketchupen var hemmagjord. För er som efterfrågat receptet kommer det här. Måtten är inte angivna så ni får pröva er fram.

Ketchup


Tomatpuré
Vatten
Ättikssprit
Salt
Socker

Smaka av.


Burgare

Sojafärs
Hackad lök
Pressad vitlök
Rapsolja
Kokt ris (Folkkök använde grötris)
Kokt potatis
Ströbröd
Vetemjöl
Kinesisk soja
Vatten, buljong
Salt, vitpeppar

Fräs löken i olja. Häll i sojafärsen och så pass mycket vatten att färsen får tillräckligt med vätska för att bli mjuk. Häll sedan på med buljong och kinesisk soja. Låt svalna så pass att färssmeten går att bearbeta med händerna.

Mixa gärna det kokta riset en aning, eventuellt i lite vatten. Mosa den kokta potatisen. Häll i färsen i en skål och fyll på med riset och potatisen. Det ska vara rätt mycket ris, men inte så att riset tar över smaken - testa er fram! Bara att smaka av tills det smakar bra.

Tillsätt vitlöken, en hel del ströbröd (här gäller samma som med riset), strö sedan över lite vetemjöl. Salta och peppra.

Riset, potatisen och mjölet är det som binder ihop burgaren, det är alltså inte meningen att burgaren ska smaka så mycket av dessa. Var försiktig med mjölet. Smaka av.

Forma burgare i valfri storlek. Stek i rikligt med olja på ganska hög värme. Men värm pannan innan ni lägger i biffarna, då får de en knaprigare yta.

1 kommentar:

Uggla sa...

Var kan man hitta sojafärs som det inte är ägg i? Förövrigt så var vegburgarna otroligt goda!