måndag 5 april 2010

Recept: Lasagne

Den 28:e mars serverades det lasagne på folkkök, en rätt som alltid är lika populär. Mängden i receptet nedan är det som användes under folkkök, alltså beräknat för ca 150 personer. Inom parentes har vi försökt höfta fram en mängd för ungefär 5 personer.

VEGANSK LASAGNE, 150 pers (5 pers)
Lasagneplattor (att varva mellan såserna)

Tomatsås
50 (1, 5) burkar krossade tomater, med basilika oregano
7 kg (200 g) lök
10 hela vitlökar (2-3 vitlöksklyftor beroende på storlek)
lite av en flaska chilisås
kryddor (tex. kanel, och annat som finns i närheten)
15 kg (500 g) linser

Koka linserna för sig.
Stek lök, blanda i resten, ha i linserna. C'est toute!

Fyllning
10 kg (300 g) squash eller aubergine
15 kg (500 g) morötter eller kålrötter eller annan rotsak beroende på säsong
5 hela vitlökar (1-2 vitlöksklyftor)
8 kg (250 g) broccoli eller blomkål
4 kg (130 g) spenat
5 kg (150 g) majs

Bryn squash/aubergine lite. Strö sedan ut allt som ett lager.

Vitsås, ringlas lite över fyllningen men mest över de sista lasagneplattorna
50 g margarin
7 paket (ca ½ paket) idealmjöl
1 liter vätska (sojamjölk, havremjölk eller vatten - saft rekommenderas ej)


Såhär gör du lasagnen:
Ta en form.
Lägg i ett lager tomatsås.
Lägg på lasagneplattor.
Lägg på fyllning (kan stekas i förväg men inte nödvändigtvis).
Lägg på lasagneplattor.
Häll över vitsås.

In i ugn, ca 200 grader, tills det verkar klart (kanske efter 40 minuter eller längre).

1 kommentar:

Drinkrecept sa...

Ser gott ut! Tack för tipset, ska prova omgående :)