lördag 30 oktober 2010

Höstiga recept



Oktober har gått med flera goda rätter och spännande teman på Folkkök. Bland annat har det bjudits sushi, rawfood-cupcakes, morotskaka och soppa. Lite sent publicerar vi här två morotsbaserade recept från temat Höstmys.

Morotsbullar, ca 20 bullar
225 grader

25 6 jäst
5 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk salt
2 msk socker
2 morötter, rivna
5 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

Rör ut jäst i fingervarmt vatten (ca 37 grader). Tilllsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig, 7-10 min för hand eller 5 min med maskin. Låt jäsa under duk i 1 h. Ta upp degen och knåda. Dela upp i 20 jämnstora delar, och rulla varje del till en bulle. Pensla bullarna (i ex sojagrädde, linfröavkok eller vatten). Lägg på plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30 min, utan bakduk. Grädda i 10-15 min mitt i ugn. Ta ut, låt svalna och servera.

Morotskaka, ca 10 port
175 grader

4 dl morötter, rivna
3 dl strösocker
ca 2 dl sojagrädde, alt. linfröavkok för 3 ägg (1 msk linfrön och 1 dl vatten per ägg)
1½ dl solrosolja alt smält margarin
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Glasyr:
2 dl eller 200 g vegansk mjukost, ex Tofuttis
2 dl florsocker
25 g margarin
ev. lite limesaft

Kokos till ev. garnering

Smörj och bröa en ugnsfast form. Skala och riv morötter fint. Vispa sen ihop äggersättning och socker. Rör ner morötterna tillsammans med matfettet; olja eller margarin. Blanda de torra ingredienserna och rör ned. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min. Låt svalna. Blanda alla ingredienserna till glasyren och bred på kakan. Dela i lagom stora bitar.

Inga kommentarer: