måndag 11 oktober 2010

Skördefest på Folkkök



I söndags (den 10:e oktober) var det Skördefest på Folkkök och en frisk och strålande höstdag utanför fönstrena. Doften av äppelkaka som gräddades i ugnen spred sig över den stora samlingen människor som kurade i Hamnmagasinets många soffor. Här kommer lite bilder och recept:



Rotsaksgryta, 4 portioner

1 msk olja
1 vitlöksklyfta, pressad

1 krm svartpeppar

1 msk riven ingefära

1 gul lök i skivor

100 g broccoli i små buketter

100 g blomkål i små buketter

150 g kålrot

2 morötter i slantar

1 knivsudd cayennepeppar

1 tsk havssalt

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 tsk hel kummin


Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt vitlök, svartpeppar och ingefära, Låt fräsa i någon minut, häll därefter i lök och de andra grönsakerna.
Krydda med cayennepeppar och salt. Låt fräsa i några minuter. Tillsätt sedan vatten, buljong och kummin.
Koka i 5-10 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka.

Servera förslagsvis till ris.




Äppelpaj, 4 portioner

1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn

1 msk rårörsocker

100 g mjölkfritt margarin


3 äpplen

kanel

rårörsocker

lite sirap


Blanda de torra ingredienserna; vetemjöl, havregryn och rårörsocker i en bunke. Tillsätt margarinet och arbeta in det tills degen får en fn konsistens. Låt gärna degen stå och vila i en halvtimme.
Medan kan du skala äpplena och skära dem i skivor. Placera äppelbitarna i en pajform och strö över kanel och rårörsocker.
Smula över degen och häll lite sira överst, som pricken över i:et. Grädda pajen i 175 grader i mitten av ugn i ca 20 minuter.

Servera tillsammans med vaniljsås eller tofu- eller havreglass.

Inga kommentarer: