söndag 18 september 2011

Italienskt tema på folkök


Gnocchi – grundrecept - 4 port

Ingredienser
3,5 dl vetemjöl
1 kg potatis, mjölig
salt

Tillagning
1. Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt den svalna något, skala den och pressa den med potatispress. Blanda potatismoset med salt och mjölet och arbeta samman till en jämn, fast deg.

2. Dela potatisdegen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl.

3. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.

4. Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Grillade grönsaker- Verdure grigliate - 4 port.

1 aubergine
2 zuccini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 kvist slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta
3-4 msk olivolja
salt

Tvätta och torka grönsakerna. Skär auberginen och squashen på längden i tunna skivor (ej tjockare än 0,5 cm). Dela paprikan i 4 delar och ta bort kärnorna.

Värm en grillpanna tills den blir riktigt varm och stek grönsakerna (utan olja) på bägge sidor på medelhög värme tills de är mjuka och fint räfflade.

Finhacka persiljan och vitlöken.

Lägg de färdigstekta grönsakerna på ett uppläggningsfat, salta, strö över den finhackade persiljan och vitlöken. Ringla över 3-4 msk olivolja och servera ljummet

Italiensk tomatsås 4 pers

Ingredienser
500 g krossade tomater konserverade eller färska
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
salt

svartpeppar

1/2 dl strimlad färsk basilika


Gör så här
Använder man färska tomater ska de skållas, skalas, kärnas ur och hackas.
Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan i en kastrull tills löken är blank.
Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén. Koka tomatsåsen i minst 45 minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt och peppar samt en aning socker. Vänd ner basilikan i den färdiga såsen.

Foccaciabröt - 1 plåt

Ingredienser

300 g vatten, ljummet
25 g jäst
30 g olivolja
1 msk flingsalt
400 g vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
rosmarin, några kvistar
0.5 dl oliver, urkärnade och hackade

Sätt ugnen på 225º.

Smula ner jästen i en skål. Häll över olja och ljummet vatten. Rör tills jästen löser sig.

Tillsätt salt och lite mjöl i taget. Blanda till en deg som blir smidig utan att kladda. Jäs den i 40 minuter.

Smörj en ugnssäker form, ca 30x40 cm. med olja och tryck ut den jästa degen i den med en mjölad hand.

Jäs i ytterligare 30 minuter och pensla sedan med olja samt tryck ner oliverna och strö över rosmarin. Gillar man salt är det gott att strö över

Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Raw chokladpudding - 2-3 portioner

Ingredienser
3 färska dadlar
1,5 dl vatten
2 msk agavesirap
1,5 dl mogen avocado
0,5 dl kakao

Ned med allt i mixern, kör tills puddingen är slät. Portionera upp i glas, låt stå en stund i kylen före servering.

Inga kommentarer: