måndag 3 oktober 2011

Seitan på en kvart

Stekt seitan stod på menyn på gårdagens Folkkök och många frågade hur en tillagar det. Vi inspirerades av ett nytt recept från den härliga matbloggen Vardagsmatad. Mer traditionella recept på seitan finns här.

Fem minuter är helt klart lite optimistiskt men om en bortser från marineringstid kan det gå på en kvart. Det är alltså varken svårt eller tidskrävande. Vi köpte glutenmjölet på Maxis bageri för endast 50 kr/kg. Ett kg räcker till två degar enligt receptet nedan. Gå alltså till bageriet och be om att få köpa glutenmjöl på lösvikt.

Torra ingredienser:
7,5 dl rent glutenmjöl (vetegluten) = ca 450 g
1 dl vetemjöl1 tsk saltBlöta ingredienser:
2 msk rapsolja
4 msk soja
2 msk chilisås (typ Heinz tomatsås m chilismak)
5 dl kokat varmt vatten

Buljong:
grönsaksbuljong

Marinad:
rapsolja
soja
chilisåschilipulver
paprikapulversalt
svartpeppar
örtkryddor

Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ihop de blöta ingredienserna för sig och blanda sedan med de torra till en deg. Vattnet kan vara rejält varmt så akta så du inte bränner dig. Knåda ordentligt i ca. 2 minuter så att degen håller ihop ordentligt. Under tiden låter du koka upp rikligt med vatten med grönsaksbuljong.

Skär degen i bitar i valfri ganska liten form. Vi gjorde i lite olika storlekar och former men ganska små och tunna kan rekommenderas så tar de åt sig mer smak av marinad. Lägg dem i den kokande buljongen. Om du använder hela degen kan du behöva två stora kastruller eller koka i två omgångar så det inte blir för fullt. Låt seitanbitarna koka i ca 5 minuter så att de alla flyter upp mot ytan. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.

Marinera de kokta bitarna i en rejäl marinad t ex enligt ovan. Enligt grundreceptet ska det även vara några matskedar potatismjöl i marinaden. Nu är de färdiga att användas i en gryta eller att helt enkelt stekas så som vi gjorde i rejält med olja. Du kan krydda och salta extra vid stekning om det behövs.

1 kommentar:

J. E. Alexis sa...

Lysande! Underbart att kunna gå från zero till seitan på den tid det tar att koka ris att äta till.