onsdag 16 november 2011

Recepter från indiskt folkkök




Vi serverade linsdaal med potatis och squash och ris med ärt och gurkameja. Dessutom Papadums med youghurt dressing. Till efterrätt serverade vi Mango Lassie.

Daal med potatis och squash:

400 gram röte linser

300 gram potatis

200 gram squash

Curry

1 lök 5 klyfter vitlök

Olia till stekning

1 terning gröntsaksbuljon

Koriander

10 liter krossade tomater

2 kanelstänger

1 matsked Gurkemeje

½ mild chilifrukter (färska)

Rivan ingefär

Tillagning

Daalen sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten. Justera i så fall kryddningen.

1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.
2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
3. Häll i tomater och smula i buljongtärningarna och kanske ekstra vatten. Rör om och koka upp.
4. Tillsätt linserna och småt skårna potatis och squah i biter och låt det sjuda cirka 15 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska linserna ha.
5. Smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda ett par minuter.

Ris

Basmatiris 1 dl pr person

Grön ärt

Gurkemeja

Blanda med gurkameja i stora ugnsforma. I ugnen ungefärr 25 minutter. De senaste 10 min. Blandas ärt i.

Raita Youghurt sauce.

Garam masala

Färsk koriander

Natural soja/havreyoughurt

1 citron – saften och rivan skal från den.

Färsk ingefär

Mixa ihop alla ingredienser


Papadums

Varmas i ugnen eller friteras envis recept på förpakningen.

Mango lassie:

1 person

1 dl sojayoghurt naturel/vanilj

250 gram mango färsk/frossen

1 dl soja/havremjölk

1 tsk sukker (behøver ikke köpas)

2 tsk ingefær, färksreven

Mynteblade

Mixa yoghurt, mjölk, mango, isbitar och sukker. Häll upp i glas. Dekorerea med ingefär eller mynteblade

Inga kommentarer: