torsdag 26 januari 2012

Italienskt lasagna på folkkök




Lasagne (från www.veganvrak.blogspot.com)

Lasagne 6 port
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
vatten
oregano, basilika
salt, svartpeppar

Bechamelsås
5 dl sojamjölk
2,5 dl havregrädde
3 msk vetemjöl
riven muskot
Spenat
salt, vitpeppar

ca 12 lasagneplattor

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka lök och vitlök fint och fräs sedan i lite olja. Ha i linser, tomaterna, tomatpurén och örtkryddor och låt koka i ca 45 min. Smaka sedan av med salt och svartpeppar. Obs! Såsen ska vara ganska lös.


Bechamelsås
Rör ihop vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll sedan på resten av mjölken och grädden och låt koka upp. Riv i muskot och salta och peppra. Låt sedan såsen koka på svag värme några minuter. Om du vill kan du blanda i spenat, det blir vackert och nyttigt.

Varva sedan lasagneplattor med linsssås och bechamelsås. Börja och sluta med bechamelsås. Garnera gärna med skivade tomater. Grädda i mitten av ugnen i en halvtimme.


Glutenfria kakor
, från www.vegankrubb.se



5 dl bovetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1-1.5 dl olja - kör kallpressad raps för extra nötig smak och gul, fin färg.
1/2 dl vatten
Fyllning efter egen smak; t.ex. hackad choklad, nötter, russin, mandlar, kokos - eller allt på en gång!

Dela eller hacka dina lyxiga fyllningar i önskade storlekar. Blanda ihop socker och olja separat och blanda de torra ingredienserna i en lite större bunke. Blanda ihop allt tillsammans med vattnet. Rör ihop ordentligt och gör sedan en degkorv som du delar i mindre bitar. Tryck ut till lagom stora kakor och kör dem i ugnen på ca 175 grader. 15 minuter var lagom när vi gjorde det.



Hallon och chokladtårta från www.vegania.net




5 dl vetemjöl
2-2 ½ dl socker
4 msk kakao
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl rapsolja
1 dl sojagrädde
2-2 ½ dl sojamjölk

Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner olja, sojagrädde och sojamjölk. Vispa ihop några minuter. Häll i en smord, bröad kakform och grädda i 175 grader 35-40 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Låt kakan svalna innan du tar av kanten och serverar.

Fyllning: blanda vegansk vispgrädde (gogreen eller soyatoo) med frysta eller färska hallon. Låt stå en stund.

Dela kakan då den svalnat i två lager. Bred ut fyllningen och lägg på locket. Garnera med vispgrädde, riven choklad och hallon.

Inga kommentarer: