söndag 12 maj 2013

Rysk tema på folkök





Surkålssallad



Marinad:

½ - 1 msk socker
1 krm salt
½  tsk cayennepeppar
1 msk vinäger
3 msk olja
1 msk vatten
½ morot
½ syrligt äpple
4 msk tranbär eller lingon
10-15 halverade urkärnade vindruvor

4 dl. surkål ca 400 g från burk.

Gör så här:


1.     Blanda socker, salt, peppar, vinäger, olja och vatten i en skål.
2.     Skala och riv moroten grovt. Skala äpplet och skär det i tunna klyftor.
3.     Blanda morötter, äpple, bär och vindruvor i marinaden. Låt dra i ca 5 minuter.
4.     Blanda sedan i surkålen.



Borsjtj, rysk rödbetssoppa- 6 personer


7 st  rödbetor, (500-700 gram)
2 st  gul lök(ar)
250 gram  vitkål
2 st  morot
2 st  lagerblad
3 st  grönsaksbuljongstärningar
2,5 msk  margarin eller lite rapsolja
1,5 l  vatten

salt och peppar
6 msk  soygurt naturell
1 kruka persilja

Tillagning
1. Lägg undan en rödbeta till sista momentet av receptet. Skala och skär övriga grönsaker inklusive vitkålen i tunna stavar/ halvgrova strimlor

2. Fräs alla grönsaker i en rymlig gryta tills de får färg i lite olja, vilket ger en mustigare buljong med fin färg.

4. Tillsätt vatten, buljong och lagerblad och låt koka upp. Avlägsna gärna det skum som flyter upp på ytan.

5. Låt soppan koka i minst 40 minuter, tills grönsakerna har fått mjukna men inte kokat sönder. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, för en mer intensiv röd färg. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Servera med en klick soygurt och klippt persilja.

 

Blinis, Ryska boveteplättar ( 4 portioner)
·       4 dl vetemjöl
·       2 ½ dl bovetemjöl
·       1 tsk salt
·       ½ paket torrjäst
·       ¼ paket surdegspulver
·       1 tsk socker
·       4,6 dl sojamjölk  (varmt ca 41 grader)
·       knappt 1 tsk bakpulver
·       2 msk olja
·       olja för stekning
Blanda samman de torra ingredienserna, och vispa sedan i de våta. Smeten ska inte vara för tunn. Låt den hellre vara lite åt det tjockare hållet och späd med vatten innan stekning om den blivit för tjock.
Låt stå en stund, ca 30 minuter – 1 timme innan du börjar steka, så att smeten hinner bubbla till sig. Ha inte för hög värme då du steker, eftersom de lätt bränns. 

Efterrätt: Ryska bakade äpplen - Pechenie Yabloki, 6 personer
Ingredients:
·6 stora äpplen, granny smith eller golden deliscious
·2 msk citronjuice
·40 g carlshamns margarin, smält
·1,4 dl finhackade valnötter
·1,4 dl russin blötlagda i vatten
·5 msk agavesirap
·2 tsk kanel
·1 krm malen muskot

1 paket vispgrädde ( airy and creamy är bra)
Preparation:
1.      Slå på ugnen på 220 grader. Ta fram en ugnsform där äpplena får plats men inte kan fara runt. 
2.      Gör fyllningen genom att röra samman margarinet, valnötterna, russinen, kanelen och muskoten i en skål. Låt stå.
3.      Tvätta eller skala äpplen, du väljer själv. Skär av toppen på äpplena och kärna ur dem med en urkärnare, så att det går ett hål rakt igenom dem. Sätt dem i ugnsformen.
4.      Fördela fyllningen i de sex äpplena, och lite på toppen av dem, om det räcker. Skvätt över citronjuicen över äpplena. Baka dem i ugnen i ca 20 minuter, tills de är mjuka. Servera med vispad grädde och såsen som bildats i botten av ugnsformen. 



Inga kommentarer: