måndag 11 december 2017

Recept: BBQ Jackfruit Madness! (22/10)

MUMS!

Folkköks pulled jackfruit, 4-6 portioner

2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
1 tsk grillkrydda
1-2 tsk rökt paprikapulver
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
4 dl barbeque sås (Se recept)
Salt och svartpeppar
Olja till stekning

Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt och peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg. Slå därefter över vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.

Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbqsås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt look. Smaka av med salt och peppar och blanda med mer bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!

Folkköks BBQ Sås, ca 4 dl

3 dl ketchup
1 dl vitvins eller/och risvinsvinäger
0.75 dl farinsocker
2 msk dijonsenap
½ tsk liquid smoke
1 gullök
4 klyftor vitlök
1 msk chipotlepasta eller 1 hel chipotle eller 1 msk chipotlepulver beroende på vad du har
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk mald spiskummin
1 msk malda korianderfrön
2 tsk valfri soja
½ tärning grönsaksbuljong
Olja till stekning
Salt och peppar

Börja med att hacka löken och steka den på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg. Pressa ner vitlöken och stek någon minut till. Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna. Det kan vara en poäng att inte ha i all vinäger, socker, ketchup och senap på en gång utan att ha kvar lite så att du kan smaka av. Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter och smaka därefter av. Ha i mer av ovan nämnda efter smak och låt sedan koka i ca 20 minuter till. Om såsen blir för tjock så späd med lite vatten. När såsen är tjock och jämn och har en smak du gillar så är den klar. Om du vill kan du mixa den, men jag tycker inte att det behövs. :)

Folkköks inlagda rödlök, ca 15 portioner


    • 4 rödlökar
    • 2 dl socker
    • 1 dl ättika (12%)
    • 2 dl vatten

Skala, dela och skivar lökarna.
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen.


Folkköks coleslaw


2 l(ca ,5 huvud) finslicead vitkål
4 morötter
2,5 små rödlökar
2 dl Oatly iMat
6 dl majonnäs
2 l(ca 2 burkar) dijonsenap
1 dl socker
Salt och svartpeppar

Börja med att hyvla eller skära vitkålen fint. Skala och riv moroten fint. Skiva rödlöken tunt. Blanda ihop allt i en stor skål.
I en annan skål blandar du ihop resten av ingredienserna och blandar väl. Rör ihop dressingen och grönsakerna och blanda väl. Smaka av mängden senap, salt och peppar tills du tycker att det smakar gött och låt därefter stå svalt i ungefär en timme innan servering. Rör om igen precis innan servering.


Inga kommentarer: