måndag 11 december 2017

Recept: Potatisgratäng m/ Seitan (12/11)!!!!!


MUMS!

Potatisgratäng (blir ca 8 port)


2 kg potatis
2,5 dl havregrädde
4-5 dl vatten
50 g margarin
1/2 buljongtärning
2 tsk citronjuice
1-2 tsk salt
4 pressade vitlöksklyftor
ströbröd

1. Skiva potatisen rätt tjockt
2. Koka upp havregrädde och vatten tillsammans med margarin och kryddor.
3. Lägg i potatisen och koka under lock tills potatisen är nästan klar. Vätskan ska inte täcka helt, då blir det för mycket sås. Rör om då och då istället.
4. Häll potatisen och såsen i en ugnsfast form. Strö över ströbröd. Gratinera i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg (kanske 20-30 min).

Seitanbitar (blir ca 10 port)


Följ receptet på http://folkkok.se/2011/10/seitan-pa-en-kvart.html. Istället för enbart chilisås gjorde vi en blandning av chilisås, tomatpuré och sriracha (det är gott med nåt starkt i). Använd till marinaden om det blir över. Gör marinad av olja, vinäger, potatismjöl, tomatpuré, chili, soja, svartpeppar, paprikapulver, basilika, timjan, oregano och rosmarin. Tänk att det ska bli som en blöt rub som du typ "masserar" in, är det för mycket marinad kan det vara svårt att få stekyta.

Sås


Sila av buljongen från seitankoket, red av och krydda med nejlika och kryddpeppar. Häll i lite svartvinbärssaft och havregrädde.

Elåns biskvitårta


BOTTEN

200 g mandelmassa
1 tsk bakpulver
2 msk maizena
1 msk vatten
lite salt
 1/2 bittermandlar

Vi hade dessutom i lite marängsmet (vispa kikärtspad med socker och lite citron).

1. Riv mandelmassan, det är mycket lättare om den är kall! Blanda väl med övriga ingredienser.
2. Sprid ut på en plåt. Den kommer rinna ut lite av sig själv också.
3. Grädda i 150 grader i 20 - 30 minuter tills den fått färg (men lite osäkert, så håll koll). Den ser inte hård ut utan stelnar när den svalnar.

SMÖRKRÄM

100 g rumsvarmt margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret nästan helt ifall det är hårt. Vispa ihop allt och bred ut på avsvalnad mandelbotten.

CHOKLADMOUSSE

0,5 pkt sojavispgrädde
75 g smält blockchoklad

Vispa först grädden tills den är ganska fast. Fortsätt vispa medan den smälta men något avsvalnade chokladen hälls i. Den sjunker lätt till botten! Vispa ihop snabbt, ställ svalt en liten stund. Bred ut ovanpå svalt smörkrämslager. Ställ kallt innan dekoration.

DEKORATION

Vi dekorerade med vaniljsås ihopvispad med grädde, samt bär.

Inga kommentarer: